Kan man få vägglöss i bilen?

Vägglöss är mycket duktiga liftare och kan ta sig in i en bil när de fäster sig på kläder eller väskor som tas in i bilen. När vägglössen väl är inne i bilen stannar de länge.

Vägglöss livnär sig på blod från människor och andra däggdjur. De behöver mat för att överleva, vilket innebär att de kan vara utan mat under lång tid. Mogna nymfer och vuxna vägglöss kan leva i upp till ett år utan mat.

På den här sidan

Sannolikhet för vägglöss i bilen

vägglöss i bilen

Även om vägglöss kan finnas i din bil är det inte särskilt troligt. Vägglöss skulle vanligtvis använda en bil bara för att flytta från värd till värd, och kommer förmodligen inte att stanna kvar länge. Oddsen för att du ska hitta vägglöss som häckar eller parar sig i din bil är mycket små. Det finns många orsaker till detta:

 • När vägglöss äter föredrar de att du är helt stilla. Om du sitter i en bilbarnstol rör du dig hela tiden. Detta gör det omöjligt för dem att äta på dig.
 • Vägglöss tål inte extrem värme eller kyla. Sommarens hetta och vinterns bittra kyla kan vara för mycket för dem.
 • De kan inte komma nära dig vid en tidpunkt då de kan äta säkert.

Det är ovanligt att hitta vägglöss i en bil, men regelbunden inspektion och rengöring rekommenderas.

Hur kommer vägglöss in i bilen?

Kan vägglöss transporteras med bil? Ja, de kan lätt transporteras med bil. Bilar och kollektivtrafik är ett av de enklaste sätten för vägglöss att spridas.

Men hur kommer de in i en bil?

 • Om du har vägglöss i ditt hem kan du också ha dem i din bil. Vägglöss är goda liftares och kan lätt ta sig in i dina kläder eller din väska.
 • Om en vän, släkting eller kollega har vägglöss kan de överföra dem till din bil om de brukar resa med dig.
 • Detta har också hänt mig. Du kan få dem från hyrbilar. För det är många olika människor som använder hyrbilar.
 • Om du har vägglöss och några av dem hamnar i en väska som du lägger i bakluckan på din bil, gömmer de sig gärna i klädseln i bakluckan.

Vägglöss i bilklädsel

På grund av sin ringa storlek kan vägglöss lätt gömma sig i de minsta skrevorna. Bilens interiör är en av de bästa platserna för dem att göra detta.

Så var gömmer sig vägglöss i din bil? Det finns många ställen:

 • Se upp för dem under och inuti sätet, särskilt i bilbarnstolar av tyg.
 • Tyg erbjuder mycket utrymme för att gömma sig. Kontrollera under och runt mattor i bilar. De kan lägga sina ägg i hörnen och under tyget.
 • Under och runt mattor i passagerarens eller förarens fotutrymme.
 • I plasthöljet på säkerhetsbälteshållarna.

Hur blir man av med vägglöss i en bil?

Det finns två sätt att hantera vägglössangrepp, antingen genom att anlita en skadedjursbekämpare eller genom att göra sig av med dem själv. Det bästa sättet att bli av med skadedjuren är att anlita en skadedjursbekämpare. Många allmänna skadedjursbekämpare har svårt att bli av med vägglöss. Därför måste du välja en specialist som endast sysslar med vägglöss.

Kan vägglöss överleva i en kall bil?

Kylan dödar dem, men det är sällan tillräckligt kallt för att döda dem. När temperaturen sjunker under fryspunkten rör de sig långsammare och äter mindre mat. Med tiden dör de. Vid minusgrader börjar de dö snabbare.

Det är exakt samma sak med värme, de dör inte om inte temperaturen är exceptionell. Temperaturen i bilen kan vara mycket hög, men dess höjd måste vara konstant. Tyvärr är detta inte alltid fallet.

Bil Rökgasning för vägglöss

Utrotare använder bekämpningsmedel för att desinficera huset. Bekämpningsmedel är effektiva mot andra skadedjur, men vägglöss börjar bli immuna mot bekämpningsmedel.

Ett annat problem med bekämpningsmedel är att de är dåliga för hälsan. Enligt Penn State University är dessa ämnen skadliga för livet, för vägglöss, för husdjur och för dig. Hur dåliga de är beror både på tiden för kontakten och på mängden bekämpningsmedel. Det säger sig självt att ju längre du sitter i bilen, desto fler spår av bekämpningsmedel andas du in.

Av denna anledning har utrotare börjat använda olika metoder för att bli av med vägglöss. Framför allt försöker de döda dem med hjälp av värme eller CO2-behandling. Vägglöss gillar inte höga temperaturer, särskilt inte över 118 grader. På bara 20 minuter kan temperaturer över 118 grader döda alla vägglöss och deras ägg. CO2-gasning gör exakt samma sak, men under en längre tidsperiod – ett dygn eller mer.

Bli av med vägglöss i bilen på egen hand

Om du inte har råd att anlita en skadedjursbekämpare, varför inte försöka bli av med vägglöss själv? Det finns många förvånansvärt effektiva sätt att göra detta. Här är en steg-för-steg-guide om hur du blir av med vägglöss i din bil.

Rensa allt

Ta ut så mycket som möjligt ur bilen. Detta gäller även mattor, golvmattor, sätesöverdrag och filtar i baksätet. Lägg allt i en dubbelpåse. Låt påsarna ligga ute tills du börjar vägglössbehandlingen.

Sök efter vägglöss i bilen

Börja med att kontrollera din bil. Ta en liten ficklampa och leta efter ställen där de kan gömma sig. Var särskilt uppmärksam på undersidan av sätena.

Titta särskilt på följande:

 • Vägglöss själva: De gömmer sig förmodligen i sprickor och klyftor där du inte kan nå dem.
 • Blodfläckar: Blodfläckar efter ett vägglössbett. Det är små fragment av ditt blod som vägglösset omedvetet har släppt ut.
 • Fekalfläckar: Fekalfläckar, som är små svarta bläckliknande fläckar. Detta är smält blod som har smältats. Det finns många sådana saker runt deras bostadsområden.
 • Molted shells (skal): Babyvägglöss går igenom flera livsstadier, så kallade instar, innan de blir vuxna. När de äter och blir större måste de kasta sina skal. Många skal kan ses runt boet.

Det är osannolikt att insekter i bilen biter dig på överkroppen om de inte sitter i nackstödet, men även då är det troligt att de koncentrerar sig på underkroppen eftersom du ofta rör på huvudet.

vägglöss i bil
vägglöss avföring

Börja med behandling av vägglöss

Därefter måste du ta hand om allt som du har tagit ut ur bilen. Ta väskan med föremål som du samlade in tidigare. Ta in den och töm den direkt i tvättmaskinen eller torktumlaren (beroende på vad som är bäst). Var noga med att tömma den direkt, så att du inte råkar sprida vägglöss eller deras ägg.

Ställ in tvättmaskinen eller torktumlaren på högsta möjliga inställning. Värme, eller kombinationen av värme och vatten, kan döda vägglöss och deras ägg. Låt dem ligga i minst en halvtimme, men helst längre (ju längre desto bättre). När cykeln är klar tar du ut föremålen och lägger dem i en plastpåse eller lufttät behållare tills bilen är ren.

Se till att allt är maskintvättbart/torkbart. Om det inte är det måste du slänga det. Det sorgliga faktumet med vägglössangrepp är att de är otroligt motståndskraftiga och kan överleva nästan allt utom extremt varma eller kalla temperaturer. De kan till och med överleva utan mat eller frisk luft i ett år! Så allt som inte går att tvätta ska du slänga.

Rengör bilen

Börja med att dammsuga bilens insida. Detta är inte tillräckligt för att eliminera angreppet. Det kommer dock att minska antalet vägglöss, vilket alltid är bra. Dammsug överallt i bilen, inte bara på golven, utan även under och runt sätena, bakom sätena, i sätesvävens sprickor och veck och på nackstöden.

Använd alltid förlängningen när du dammsuger. Utöver dammsugning kan en liten borste användas för att dra ut vägglöss från tygets veck.

Problemet är att vägglöss är bra på att gömma sig i trånga utrymmen. Detta gör det svårt för dammsugaren att nå dem. När vägglöss lägger sina ägg klumpar äggen dessutom praktiskt taget ihop sig. Tro det eller ej, men en dammsugare är inte tillräckligt kraftfull för att suga in dem.

Alternativ för att bli av med vägglöss i en bil

En av dem är värme, men du kan inte sätta en bil i en tvättmaskin eller torktumlare, så du måste tänka annorlunda.

Här är några sätt att bli av med vägglöss i bilens inredning, så att du kan välja den metod som passar dig bäst.

 • Insekticider: Många skadedjursbekämpningsföretag använder denna metod, men den är inte alltid effektiv eftersom vägglöss har utvecklat en evolutionär resistens mot vanliga bekämpningsmedel. Och som vi sa tidigare är det enda problemet med bekämpningsmedel att de uppenbarligen är dåliga för din hälsa.
 • Koldioxid: Det är som att gasa med bekämpningsmedel, men utan de skadliga kemikalierna.
 • Kiselgur: Diatoméjord: Diatoméjord torkar snabbt och dödar vägglöss. Det är ett effektivt sätt att bli av med vägglöss inomhus. Det är inte svårt att uppnå samma effekt i en bil, det är bara att använda det i stora mängder och placera det på platser där vägglöss ofta finns. Du kommer att behöva applicera produkten kontinuerligt igen för att den ska vara effektiv.
 • Ångrengöring: Ångrengöring är effektiv både när det gäller vattnets temperatur, vattnets kraft och själva vattnet. Ångan kan också komma in i bilens alla klyftor, från plasthöljet till tyget i sätena. Dessutom kan ångrengörare användas om och om igen. Detta gör det till det mest effektiva sättet att bli av med vägglöss i bilens interiör.

Dubbelkontroll

När du har avslutat den valda behandlingen dammsuger du bilen igen. Detta för att plocka upp döda vägglöss eller bortkastade snäckor som missades förra gången. Om behandlingen var framgångsrik bör bilen vara helt ren vid det här laget.

Efter dammsugningen ska du inspektera bilen noggrant för att se till att alla vägglöss är borta. Kontrollera alla de ställen som du kontrollerade först: veck i bilsätets tyg, sätets undersida, nackstödet och plastfodralet. Förhoppningsvis ser du inga levande vägglöss. Om du ser dem måste behandlingen upprepas.

Ställ tillbaka allting

Om du letar överallt och inte ser levande vägglöss, lägg tillbaka dina saker i bilen. Innan du gör detta ska du se till att dina tillhörigheter är helt rena. Om de har varit helt angripna bör det finnas gott om döda vägglöss i tvättmaskinen och torktumlaren. Bli dock inte förvånad om du inte hittar några vägglössangrepp i din bil, eftersom de inte var särskilt stora.

Upprepa behandlingen

Upprepa behandlingen under de kommande veckorna eller månaderna. Det är viktigt att fortsätta med behandlingen eftersom om man bara saknar två eller tre ägg kan det leda till samma tillstånd som tidigare efter en månad eller två.

Köp lite kiselgur eller gör en spray med teeträd och applicera den regelbundet. Detta är viktigt om du vill hålla vägglöss borta från din bil.

Håll din bil fri från oordning

Försök i framtiden att hålla din bil snygg. Vägglöss gillar röriga platser. Det beror på att det blir fler ställen för dem att gömma sig på.

Detta gäller både i hemmet och i bilen, där vägglöss gömmer sig under avlagda kläder, under möbler och i smutsiga hörn. Samma sak kan sägas om din bil, så för att bli av med vägglöss bör du rensa ut röran.

Lämna en kommentar