Hur upptäcker man vägglöss? 7 tecken

Hur vet man om man har vägglöss
Tecken av vägglöss

Vägglöss är bland de värsta skadedjuren i världen. I den här artikeln får du veta hur du kan identifiera ett eventuellt angrepp av vägglöss.

Att eliminera vägglöss kräver tid och ansträngningar. Innan du vidtar några drastiska åtgärder för att bli av med vägglöss måste du först bekräfta om det verkligen är vägglöss eller inte. För att göra detta finns det olika tecken på vägglöss som kan användas.

Förutom de typiska spår av vägglöss angrepp finns det gömställen för vägglöss som vi kan undersöka. Det vill säga de ställen där vägglöss gömmer sig. Jag har också inkluderat länkar till användbara artiklar om hur man ska gå tillväga vid ett faktiskt vägglöss angrepp.

Den här artikeln hjälper dig att upptäcka ett angrepp av vägglöss. Den beskriver vad vägglöss är, vägglöss utseende och vilka egenskaper de har. Vi tittar också på hur man identifierar vägglöss nymf, deras ägg, avföring och bitmärken.

I denna artikel:
Hur känner jag igen ett vägglössangrepp?
1. Identifiera bett av vägglöss
2. Upptäckt av levande vägglöss
3. Avföring av vägglöss
4. Hitta skinn och kadaver av larver av vägglöss
5. Spår av blod på sängkläder
6. Vägglöss lukt
7. Vägglöss-ägg

Hur upptäcker jag ett angrepp av vägglöss?

1. Hur ser bett efter vägglöss ut?

Vägglöss bett och utslag

Vad äter vägglöss? Vägglöss livnär sig på blod endast genom att bita. Första gången du blir medveten om vägglöss är ofta när du hittar några misstänkta insekts bett på rad på din kropp. Dessa bett kan se ut som myggbett.

Vägglöss är nattaktiva och biter vanligtvis när en person sover. De attraheras av människans värme och koldioxidutsläpp. Hur många bett vägglöss? När vägglöss närmar sig värden är det normalt att de biter på flera ställen. Det är därför som bitmärkena ofta är uppradade. Det kan ta flera dagar innan reaktionen av sticket syns på huden.

Allergisk reaktion av vägglöss: Det är också viktigt att ta hänsyn till att alla reagerar olika på vägglöss. En del människor reagerar mycket starkt på vägglössbett, vilket kan gå utöver nivån av mycket klåda. Andra människor kanske inte reagerar alls på vägglössbett.

Inte bara vägglöss, utan även andra insekter som myggor och loppor kan orsaka liknande hudreaktioner.

En stickande hudreaktion eller utslag kan också orsakas av något annat. Det kan vara relaterat till biverkningar av läkemedel, andra allergier eller hormonell obalans. Även om bett är ett viktigt tecken på ett vägglössproblem är de därför inte nödvändigtvis den mest användbara informationen. Du måste leta efter andra tecken på vägglössangrepp för att bekräfta det.

Om du upplever allvarliga reaktioner på bett bör du överväga att kontakta en läkare. För lindriga reaktioner kan du följa den här artikeln:

>> Hur man behandlar vägglöss bett?

Var gömmer sig vägglöss?

På grund av sin ringa storlek kan vägglöss gömma sig var som helst. Det finns dock vissa platser där vägglöss är mer sannolika att hitta. De livnär sig endast på blod och lever oftast nära dig. I sovrummet i ditt eget hem hittar man dem ofta gömda i madrassen eller sängstommen.

I ett hotellrum däremot är det troligare att de hittas på möbler och föremål vid sänggaveln än runt madrassen. Detta beror på att vägglöss föredrar att gömma sig ostört och att sängkläderna byts ofta på hotell. Ett sängbord är ett tystare gömställe och ligger närmare sängen. Andra föremål och platser där du kan hitta vägglöss listas nedan.

Typiska ställen där vägglöss kan gömma sig (exempel)

För att identifiera vägglöss är det också viktigt att veta var de gömmer sig. Vägglöss gillar inte att bli störda. Därför bör det vara så mörkt och otillgängligt som möjligt, men ändå nära deras nästa måltid (dig). Eftersom vägglöss är små kan även den minsta skreva eller spricka i väggen vara ett gömställe.

 • Madrasser
 • Sängstommar
 • Överdrag
 • Kuddar
 • Sängbord
 • Fotoramar
 • Böcker
 • Elektriska varor
 • Socklar
 • Bagage
 • Resväskor
 • Hyllor
 • Skåp
 • Fåtöljer
 • Soffa
 • Uttag
 • Väskor
 • Dörrkarmar
 • I stort sett överallt där de kan gömma sig

2. Upptäcka levande vägglöss

Vägglöss
Upptäcka levande vägglöss

Detta är det starkaste beviset för att bekräfta ett angrepp. Storlek av vägglöss är mycket små, bruna, ovala insekter. Trots sin ringa storlek kan de vuxna insekterna ses med blotta ögat. Innan de äts är de mycket platta. Efter att ha sugit blod växer de till några millimeter i storlek.

Kan man se vägglöss med blotta ögat? Den vuxna storleken hos de flesta vägglöss är cirka 0,5 till 0,6 cm. Vissa vägglöss kan dock växa till nästan 1 cm i längd när de är helt insugna i blod.

Vägglöss utseende:

 • Mycket liten i storlek
 • Platt, oval och rödbrun kropp
 • Efter att ha ätit blod blir färgen mer rödaktig
 • Har sex ben
 • Har en något annorlunda kroppsform beroende på kön
 • Kvinna: Kroppsformen är något rundad
 • Hanar: något oval kroppsform med en spets
 • Vägglöss har linjer på kroppen, så de ser lite ut som en stege

Kan vägglöss flyga? De kan dock inte flyga eller hoppa. I stället kan de röra sig mycket snabbt och klättra på väggar och tak. De är inte bra på platser där ytan är slät och hal. Eftersom vägglöss är nattaktiva gömmer de sig under dagen och är svåra att hitta. Det finns 5 stadier som vägglöss måste gå igenom innan de är fullvuxna.

>> Vägglöss fällor kan hjälpa till att fånga levande vägglöss.

3. Avföring av vägglöss

Vägglöss avföring är det blod som smälts av vägglöss. Vägglöss lämnar sin avföring var de än går. Kontrollera noggrant dina sängkläder och se om du kan hitta små svarta till mörkröda fläckar. Titta även på undersidan av sänglådor och madrasser.

Kontrollera mycket noggrant din säng och närliggande föremål.

När du checkar in på ett nytt värdshus under resor är det första du ska göra att kontrollera madrassen för att se om det finns små svarta prickar. Ju närmare du kommer den plats där vägglöss gömmer sig, desto oftare kommer spåren av avföring att dyka upp.

4. Känna igen vägglöss skal och döda vägglöss

Vägglöss genomgår olika nymfstadier. Förutom levande vägglöss kan du också se nymfskinn och döda vägglöss. Vägglöss genomgår flera stadier, från larv via flera nymfer till ”vuxna” vägglöss. Om du tittar noga kan du hitta vägglössskal på eller under din säng.

Under mitt hems sängstomme hittade jag några vägglöss-kadaver och vägglöss-skinn, som också är bevis på vägglöss. Samla in dem med tejp och matcha dem med bilder på internet.

Hur länge lever vägglöss? Så småningom kommer vägglössen att försvinna på naturlig väg. I genomsnitt lever de i 6 till 12 månader. Under denna period på 6-12 månader kan dock populationen explodera kraftigt. Vägglöss förökning sig mycket snabbt. Honorna kan lägga upp till 200 ägg under sin livstid. För att förhindra att angreppet sprider sig bör du vidta omedelbara åtgärder.

5. Spår av blod på sängkläder

Under vissa omständigheter kan spår av människoblod från vägglössbett hittas på sängkläder. Risken för förväxling är dock mycket stor eftersom vägglöss inte nödvändigtvis är orsaken och många andra insekter är möjliga. Blodfläckar på sängkläder kan vara en tidig indikation på ett eventuellt vägglössangrepp.

Denna ledtråd bör dock inte tas som det viktigaste beviset. Du bör definitivt kontrollera om det finns andra tecken på ett vägglössangrepp. Om de visar sig vara riktiga kan du agera snabbt och konfrontera problemet från början. Detta är en mycket stor fördel.

6. Vägglöss lukt

En äcklig lukt är ett typiskt kännetecken för ett angripet rum eller en byggnad, särskilt om vägglössangreppet har gått framåt. Detta är ett sekret som vägglöss producerar för att locka till sig varandra. En stark lukt tyder på ett större angrepp.

7. Vägglöss-ägg

Även om äggen är svåra att hitta, som i fallet med vägglöss, kan de indikera både närvaron av vägglöss i ett rum och det faktiska gömställe de använder.

En vägglösshona kan lägga upp till 12 vägglössägg per dag och upp till 200 ägg under sin livstid. Vissa honor har dock visat sig lägga mer än 500 ägg.

Vägglöss-ägg är cirka 1 mm stora och har en lätt genomskinlig vit eller gräddfärgad färg. För att bli av med vägglöss ordentligt är det viktigt att hitta gömstället för vägglössäggen.

Egenskaper hos ägg av vägglöss:

 • Gräddvit
 • Ungefär 1 mm i storlek
 • Något genomskinlig
 • Klistrar på ytan

Observera att det är svårt att plocka upp vägglöss-ägg eftersom de är klibbiga på ytan där de läggs. Du behöver en bra dammsugare till hjälp.

Var/ vart lägger vägglöss ägg? Den mest sannolika platsen för vägglössägg är i sängen eller närliggande vägglössgömmor. Titta noga på sömmar och kanter på madrasser och sänglådor. Ett annat populärt gömställe för vägglöss är bakom sängskåp om de är monterade direkt på väggen. Att upptäcka vägglössägg är viktigt för att bli av med vägglöss problemet på ett grundligt sätt.

Lämna en kommentar