Kan vägglöss flyga eller hoppa? (2022)

Hur reser vägglöss?

Kan vägglöss flyga?

Eller hoppar de?

Du är på rätt plats. Om du har vägglöss finns det mycket du behöver veta om vägglöss för att bli av med dem. Vägglöss är mycket envisa insekter och man ska inte ta lätt på dem om man tror att man har ett angrepp.

Kan vägglöss flyga?
Kan vägglöss flyga?

På den här sidan

Kan vägglöss flyga?

För att uttrycka det enkelt: vägglöss flyger inte. Vägglöss är små, vinglösa och ovala insekter. Tack och lov kan vägglöss inte flyga tvärs över rummet och landa på din säng.

Om du ser något flyga omkring och det ser ut som en bild på en vägglus som du sett på Internet kan det vara en stinkbugg. Stinkbaggar liknar vägglöss, men de bits inte.

Kan vägglöss hoppa?

Återigen nej, vägglöss hoppar inte.

Till skillnad från loppor har vägglöss inte kraftiga bakben som gör att de kan hoppa långa sträckor. Detta är viktigt eftersom om du sätter upp en vägglöss fälla vid foten av sängen kan vägglöss inte klättra över fällan för att ta sig in i den.

Om du tycker att du ser något hoppa omkring kan du med säkerhet säga att det troligen inte är vägglöss utan loppor.

Hur rör sig vägglöss?

Vägglöss förflyttar sig genom att krypa. Deras hastighet är inte heller särskilt hög. När den koldioxid som avges under sömnen blir hög vaknar vägglössen och börjar röra sig mot källan till koldioxid (vanligtvis ett varmblodigt djur).

Observera att vägglöss inte rör sig snabbt eftersom de inte behöver göra det. Detta beror på att deras byte ofta är medvetslöst. Genom att röra sig långsamt kan de minska risken för att deras byte vaknar upp.

Om de inte rör sig snabbt, varför finns det då så många av dem? Den främsta orsaken till den senaste tidens explosion av antalet vägglöss är det ökade antalet resenärer, särskilt från utlandet. Detta beror särskilt på det ökande antalet affärsresor utomlands.

Vägglöss är mycket bra på att hålla fast vid saker som de är fästade vid (bagage, väskor osv.).

Om du sätter dig i en taxi och personen som reste före dig lämnar en vägglus efter dig kan du ta med dig den hem. Detta skulle resultera i möjligheten till ett angrepp av vägglöss.

Kan vägglöss klättra på väggar?

Det kanske kommer som en liten överraskning, men vägglöss kan klättra på väggar (skrämmande, men sant). Det har rapporterats många fall där vägglusfällor har placerats på sängbenen och vägglöss har hittats klättrande på väggarna för att undvika fällorna.

I allmänhet klättrar vägglöss inte så bra på släta ytor, men om det finns en liten struktur eller ojämn färg klättrar de upp direkt.

Hur tar sig vägglöss från rum till rum?

Detta är en bra fråga. När vägglössen börjar sitt angrepp kommer de förmodligen att bygga sina bon i områden som ligger nära människor för att äta dem.

Den närmaste platsen för vägglöss är naturligtvis din madrass (därav namnet vägglöss). Om du använder ett madrassskydd (vilket vi rekommenderar att du skaffar ett) kommer de förmodligen att gömma sig i sänggaveln eller i sprickorna runt omkring dig.

Detta är ett standardproblem med vägglöss. Du inser att du har blivit biten och får panik. Efter lite panik bestämmer du dig för att den bästa åtgärden är att sova i vardagsrummet sex meter bort.

Men det är naturligtvis en dålig idé. När vägglössen inser att det inte längre finns någon födokälla för dem och deras familj att leva på, söker de efter en ny födokälla någon annanstans.

Vägglöss färdas genom vägguttag och tar sig in i sprickorna i väggarna i ditt hem. Därifrån sprider de sig överallt tills de hittar en ny födokälla. Om den hittar dig när du slappnar av i soffan kommer den att bygga ett nytt hem där. Det är så vägglöss sprids och tar sig in i nya rum i huset.

Hur hindrar man vägglöss från att röra sig?

När du märker att du har vägglöss finns det bara en sak du kan göra för att hålla dem på en plats i huset.

Fortsätt att sova på samma ställe som om ingenting hade hänt. Du måste fortsätta att mata vägglössen. Annars riskerar du att vägglössen flyttar uppför väggen till nästa måltid. Detta är också en viktig del av vägglöss utrotningen. Utrotare kan ge samma råd som en del av behandlingsplanen.

Du kommer att uppmanas att fortsätta sova på samma plats så att insektsmedlen och fällorna får full effekt.

Avslutande tankar

För att sammanfatta denna artikel…

Vägglöss hoppar inte (förmodligen loppor). Vägglöss flyger inte (troligen stinkbaggar). Vägglöss gör inget annat än kryper mycket långsamt i jakt på mat.

Det bästa du kan göra för att förhindra att de sprids från rum till rum är att stanna kvar i din säng och ringa en skadedjursbekämpare.

Hoppas att detta hjälpte!

Lämna en kommentar