Information om vägglöss : 5 viktiga punkter

Vägglöss är en av de värsta skadedjuren som finns i världen. De kommer oftast på natten och gömmer sig ofta under dagen. Vägglöss suger blod och lämnar ofta efter sig mycket kliande bett.

Information om vägglöss
Vägglöss efter att ha ätit blod

Vägglöss är mycket små, rödbruna, ovala insekter. De är 4 mm till 7 mm långa. Vägglöss har sex ben, korta antenner och en segmenterad kropp. De ser platta ut när de inte äter och deras kroppar sväller upp efter att ha ätit blod.

Vägglöss är insekter och tillhör familjen plattmaskar. Ordet ”platt” betyder här att om en vägglöss blir utan mat under en längre tid blir dess kropp platt. Vägglöss går igenom fem nymfstadier för att bli vuxna. Vuxna vägglöss är 5 till 6 mm långa; när de äter blod blir de 9 till 10 mm långa och mörkröda till färgen.

I den här artikeln:
Varför är vägglöss ett problem?
a) Några egenskaper hos vägglöss
b) Det är dyrt
c) Problem ur den berörda personens synvinkel
d) Problem från hotellets eller värdshusets sida
e) Vad ska vi göra?

Mitt första möte med vägglöss var i Tyskland, där jag reste, och jag visste inte ens att vägglöss fanns.

Jag bokade ett bra hotell. Allt var rent och det fanns inget som tydde på att jag hade parasiter i mitt rum. Efter ett tag blev myggliknande bett som låg konstigt nog bredvid varandra väldigt kliande och jag blev förbryllad.

Jag minns fortfarande tydligt att en kväll, efter att ha tagit en tupplur, fanns det flera märkliga bruna ”insekter” på min kropp och i min säng. De var mycket små i storlek och form. De var uppblåsta som mörkröda ballonger, som om jag nyligen hade blivit deras måltid.

De var definitivt inte längre platta. Sedan talade jag med hotellchefen. Det var min sista natt i det rummet, men det var inte sista gången jag stötte på vägglöss.

Varför är vägglöss ett problem?

a) Några egenskaper hos vägglöss:

Vägglöss är ett allvarligt problem eftersom de har vissa egenskaper och beteenden som gör dem till särskilt effektiva parasiter. Till dessa hör till exempel följande:

 • De kan överleva länge utan att äta (upp till flera veckor)
 • På grund av deras storlek är de mycket svåra att hitta
 • De förökar sig snabbt och det sägs att en vägglösshona kan lägga 200 till 300 ägg under sin livstid
 • Resistent mot vanliga insekticider
 • Går lätt att gömma i bagage, kläder, möbler, leksaker och andra begagnade föremål
 • Mycket duktiga som liftare

b) Det är dyrt

Det tar tid och kraft att ta bort vägglöss. Det är också mycket dyrt. Att anlita en skadedjursbekämpare för ett litet hus kostar i genomsnitt 20 000 – 30 000. Dessutom kan vägglöss komma tillbaka igen. För att effektivt bekämpa dessa insekter måste du utbilda dig själv. Jag har utbildat mig själv och nu är jag inte längre rädd för vägglöss.

c) Problem ur den berörda personens synvinkel

Vägglössbett kan orsaka utbredda utslag och allergier. Även om vägglöss inte förknippas med smittsamma sjukdomar kan man inte helt utesluta att det finns en sådan möjlighet. Den psykologiska faktorn bör inte heller underskattas.

Den som tror att vägglöss finns eller kan finnas i den aktuella bostaden kommer nämligen att sova oroligt under lång tid. Det finns också en risk att man tar med sig vägglöss hem i bagaget.

Det finns dock otaliga andra sätt på vilka vägglöss kan spridas (t.ex. genom begagnade möbler). Därför är vägglöss inte bara förknippat med hygieniska normer, vilket är den vanliga fördomen.

d) Problem från hotellets eller värdshusets sida

På grund av sina egenskaper kan vägglöss spridas även om hotell och vandrarhem har den högsta hygieniska standarden. Vägglöss kan bäras runt av affärsmän och backpackers som råkar bära med sig dem i sitt bagage. Många människor känner dock fortfarande inte till det.

Glöm inte!
Vägglöss är mycket envisa varelser, men de är fortfarande ”bara” insekter. Vägglöss är inte superintelligenta monster vars syfte är att beröva mänskligheten sömn och orsaka klåda, men de sprider sig snabbt över hela världen. De är effektiva parasiter som vi måste återta kontrollen över.

e) Vad ska vi göra?

Utbilda dig själv:

 1. Vara medveten om problemet
 2. Skaffa sig kunskap om vägglöss
 3. Känna till metoderna och medlen för att bli av med vägglöss, inklusive deras för- och nackdelar

Lär dig följande metoder:

 1. Känna igen vägglöss
 2. Förhindra vägglöss
 3. Bekämpa vägglöss

Du kan också bli av med vägglöss själv. Du behöver bara vara medveten om dem och agera snabbt.