Vägglöss Larv : Fakta, storlek och hur man identifierar dem (2022)

Vägglöss är ett mycket obehagligt skadedjur som är svårt att bli av med. Därför behöver vi all information vi kan få. Information om deras tillväxt kan också vara till hjälp.

Om du ser vägglöss larv betyder det att angreppet sprider sig. Detta tyder på att vuxna honor finns i området och lägger ägg.

Så snart larverna mognar kommer de att börja lägga ägg. Om de regelbundet äter blod kommer detta att ske inom en månad. Så agera snabbt eftersom små angrepp är mycket lättare att kontrollera än stora.

In diesem Artikel:

Vägglöss larv utseende

Innan jag går vidare vill jag berätta en viktig sak för dig: Honorna behöver en stadig blodtillförsel för att kunna lägga sina ägg. Närvaron av larver är en varningssignal för att en vägglöss-hona äter och lägger ägg.

Larverna är stora som ett risgryn och har en platt form. De är vitgula i färgen. Larverna har ett mycket mjukt skal som lätt kan krossas. Larverna kan bita, men de förökar sig inte och lägger inga ägg. På grund av sin ringa storlek och färg är larverna svåra att upptäcka med blotta ögat.

Nymfvägglöss liknar vuxna vägglöss i kroppsform. Det finns dock skillnader i storlek och färg. Dessa skillnader kan användas för att skilja omogna vägglöss från vuxna vägglöss.

De är så små att man lätt kan förväxla dem med andra skadedjur. Några insekter som ser ut som nymfade vägglöss är t.ex:

  • Löss
  • Loppor
  • Kvalster
  • Fästingar
  • Larver av kackerlackor
  • Mattbaggar
  • Spindelbaggar

Vilken kroppsform har en larv vägglöss?

Larverna har en platt kroppsform. När de äter sväller buken. De blir mycket större än sin ursprungliga storlek. Deras skal är mycket mjukt och de kan lätt dödas genom att krossas. Oavsett om de äter eller inte kan de lätt krossas. Lita dock inte på att krossa enskilda vägglöss.

Om det finns ett stort antal, ta hjälp av en specialist som dödar vägglöss med insekticider eller värmebehandling.

Vilken färg har Larv vägglöss?

Vägglöss är mycket små och har en genomskinlig eller vitgul färg. Det är den färg de har strax efter kläckningen och innan de äter för första gången.

Färgen är den viktigaste skillnaden mellan baby- och vuxna vägglöss.

Om de inte har ätit nyligen kan de vara nästan osynliga för blotta ögat på grund av sin färg. De kan vara särskilt svåra att upptäcka på vita lakan eller sängkläder.

När de äter börjar de ändra färg. Nymfvägglöss går igenom fem stadier innan de blir vuxna. I varje stadium blir deras färg mörkare. I nästa stadium börjar färgen bli brun. När de väl är vuxna byter de aldrig färg och förblir bruna resten av livet.

Detta innebär att de bruna insekterna är vuxna och de vita är larver.

Tyvärr är de mycket svårare att se och om din syn inte är lika bra som tidigare är det inte troligt att du märker vägglöss.

Hur storlek är vägglösslarven?

Larver och vuxna insekter skiljer sig inte bara i färg utan också i storlek. En larv är en nykläckt vägglöss. De är mycket mindre än vuxna vägglöss, ungefär lika stora som till exempel ett risgryn. På grund av sin ringa storlek och vitaktiga färg är de svåra att urskilja.

Nymfade vägglöss har platta ovala kroppar och behöver blodmjöl för att växa. Om blodmjöl finns tillgängligt strax efter kläckningen kan larverna nå full tillväxt på cirka sex veckor.

I början är larverna cirka 1,5 mm långa. Det finns fem stadier av vägglöss och vid varje stadium tenderar de att växa sig större.

När man vet att nymfade vägglöss är cirka 1,5 mm långa är det lätt att förstå varför de är så svåra att lägga märke till. Detta är den storlek de har efter kläckningen, varefter de växer med 0,5 millimeter i varje fas. När de blir vuxna mäter vägglöss cirka 5 millimeter.

LarvstadietStorlek (mm)
Första1.5
Andra2
Tredje2.50
Fjärde3
Femte4.50

Kryper larven vägglöss snabbt?

Deras ben är otroligt korta, så det är svårt för dem att förflytta kroppen snabbt. Vägglöss förlitar sig mycket på sin förmåga att gömma sig. De kommer oftast fram när de behöver äta.

Så om du lägger märke till en liten, långsamt rörlig vägglöss är det förmodligen en larv.

Skulle en vägglöss nymf kunna kasta sin hud?

För att omogna vägglöss ska kunna utvecklas och gå vidare till nästa stadium måste de ta blod regelbundet. Under utvecklingsprocessen måste vägglösset kasta sitt skinn. Varje vägglöss genomgår fem stadier innan den blir vuxen. Det innebär att vägglösset förvandlas fem gånger.

Efter att ha blivit vuxen växer eller tappar vägglöss inte sin hud.

Det är bara larverna som fäller sin hud, inte de vuxna. Larverna måste äta innan de kan gå vidare till nästa stadium. Att hitta huden är ett tecken på att insekterna är aktiva i det området.

Kan larver av vägglöss bita?

Ja, även nymfvägglöss biter. Små vägglöss behöver mycket mer mat än vuxna vägglöss eftersom de måste växa upp.

Vägglöss biter bara när de behöver blod. De måste äta blod annars svälter de. När larverna kläcks måste de äta blod för att leva och utvecklas. Det är därför vägglösslarver biter människor.

När de äter för första gången kan man lätt se blodet i deras buk, eftersom deras exoskelett är otroligt tunt i början. När larverna växer kan de överleva utan mat i flera veckor.

Hur ser bettet från en larv vägglöss ut?

Vägglöss-larvbeten ser likadana ut som bett från vuxna vägglöss. Bettet ser ut som små röda knölar. De biter människor på utsatt hud när de sover. Det är därför tillrådligt att ha på sig ärmar när man sover.

>> Kan man få vägglöss i bilen?

Vägglöss använder sin saliv för att bedöva bettstället. De utsöndrar denna saliv vid varje bett. Kroppen känner igen saliven som ett främmande föremål och blåser upp den för att underlätta utstötningen. Bettet är smärtfritt, men kan orsaka ett kliande utslag.

Omogna vägglösslarver producerar mindre saliv som sprutas in i bettsåret än vuxna vägglöss. Detta resulterar i mindre irritation, svullnad och utslag.

Hur många barn har Vägglöss?

Vet du varför vägglöss kan sprida sig så snabbt? En hona lägger 10-12 ägg per dag och i genomsnitt lägger en hona 200-250 ägg under sin livstid, men vissa kan lägga upp till 500 ägg om de har regelbunden tillgång till blod. Det är därför folk ofta säger att de ska agera omedelbart när de upptäcker en vägglöss i sitt hem. De här insekterna kan nämligen sprida sig som en löpeld.

Var hittar man en larv av vägglöss?

Larver är ljusare i färgen och mindre än vuxna insekter. Det är därför inte lätt att hitta dem. Det är dock inte omöjligt.

När du letar efter vägglösslarver ska du följa dessa instruktioner:

  • Vägglöss lever i grupper på olika platser. De bor nära dig och finns oftast under madrasser, sängstommar och sovrumsmöbler. Använd en ficklampa för att hitta dem.
  • Leta efter sprickor och klyftor. Sprickor är kända gömställen för vägglöss. Bebisar kan lätt gömma sig i trånga utrymmen.
  • Bebisar är så små att de nästan är osynliga för blotta ögat. Om du har ett förstoringsglas kan du hitta larverna och äggen.

Vägglöss förökar sig mycket snabbt. Om du hittar larver av vägglöss som vandrar omkring, vidta omedelbara åtgärder för att förhindra att angreppet sprids vidare.

Kan väggluslarver lägga ägg?

Babylarver kan inte lägga ägg eftersom de inte kan föröka sig förrän de är fullt utvecklade. Det är först när honlarverna är mogna som de kan börja föröka sig.

Vägglösslarver kan inte lägga ägg, men de blir mycket snabbt fertila. De kan bli vuxna på cirka 5 veckor efter kläckningen. Under dessa fem veckor går nymfen vägglöss igenom alla faser.

Dödar kiselgur larverna i Vägglöss?

Ja, kiselgur kan lätt döda larver och vuxna insekter. Det är inte lika effektivt när det gäller att döda ägg.

Hur fungerar kiselgur? Diatoméjord dödar vägglöss genom att skala av deras hud och dehydrera dem. När en vägglöss kryper på kiselgur skadas den, börjar blöda och dör mycket snabbt.

Det är mycket lättare att döda larverna eftersom de inte är fullt utvecklade.

Upptäckt av Larv av vägglöss efter behandling

Efter behandlingen kan vägglösslarver hittas. Detta kan hända eftersom vissa behandlingsmetoder inte dödar äggen. De vägglöss som hittas kan ha kläckts från dessa ägg.

Det är mycket troligt att du fortfarande kommer att se vägglöss efter behandlingen. De kan vara mer aktiva under några dagar och du kan se fler vägglöss än före behandlingen. Det kan ta flera veckor innan insekticiderna har dödat vägglöss.

Det är också möjligt att vägglöss inte utsattes för tillräckligt med kemikalier eller värme under behandlingen och överlevde. Om du hittar vägglöss efter behandlingen ska du informera ditt skadedjursbekämpningsföretag.

Relaterade artiklar:

>> Behandlar vägglöss bett
>> Upptäcka vägglöss
>> Hur blir man av med vägglöss?

Lämna en kommentar