Hur man behandlar vägglöss bett?

Vägglöss har blivit så vanliga numera att vem som helst kan råka ut för dem någon gång. Vägglöss finns numera inte bara i traditionella hem, utan även i många offentliga utrymmen som flygplan, bibliotek och skolor.

Vägglöss livnär sig bara på blod. Deras bett kan orsaka en allergisk reaktion i kroppen. I den här artikeln får du lära dig hur du behandlar vägglöss bett.

behandlar vägglöss bett
Flera vägglöss bett

Reaktionen på vägglössbett varierar från person till person. Vissa människor påverkas knappt, andra lider av intensiv klåda och i sällsynta fall kan en allvarlig allergisk reaktion uppstå. Särskilt i det senare fallet krävs läkarvård.

I denna artikel

  1. Aloe Vera-kräm
  2. Sting healer
  3. Fenistil-Gel
  4. Hydrokortisonkräm mot klåda
  5. Antihistaminer för allergiska reaktioner

I allmänhet är vägglössbetena placerade med några centimeters mellanrum. Det kan ta flera dagar efter bettet innan en reaktion syns på huden.

I artikeln om hur man känner igen vägglöss finns många tips om hur man identifierar ett eventuellt vägglössangrepp.

Om du hittar vägglöss är det snabbaste sättet att bli av med dem att kontakta en skadedjursbekämpare. Du kan fokusera på att bli av med vägglöss, men det finns några saker du måste tänka på när du gör det (artikel om vägglössbekämpning).

Behandling av bett av vägglöss: Vad bör man göra?

Först och främst är det särskilt viktigt att undvika att klia vägglössbett så mycket som möjligt – även om det är svårt att göra det. Detta eftersom det kan leda till fler sekundära infektioner om man gör det.

Om vägglössbetena dessutom kliar mycket är det en bra idé att sätta ett självhäftande bandage på det drabbade området så att du inte kan klia det överhuvudtaget.

Det finns flera olika typer av produkter tillgängliga för att behandla vägglössbett. Det är viktigt att följa förpackningsanvisningarna och den information som den ordinerande läkaren ger. Följande är också några av de bästa sätten att behandla vägglössbett:

1. Aloe Vera-kräm

Aloe Vera innehåller många antibiotika och svampdödande medel. I bästa fall kan den förhindra infektion från att man kliar sig på vägglössbetena; en kräm med 100 % aloe vera är idealisk.

2. Sting healer

Det finns också något som har funnits ett tag och som kallas Stitch Healer. Det är en fantastisk pennformad apparat som använder värme för att minska klåda. När kontaktytan på Stitch Healer placeras på vägglössbettet värms den upp till en temperatur på drygt 50 grader Celsius under en kort tid.

Redan detta stoppar så mycket som möjligt av det injicerade vägglössproteinet och bryter ner en del av det. Därefter kommer klådan och svullnaden att lindras. Det är lite smärtsamt, men temperaturen är inställd så att den inte orsakar brännskador.

3. Fenistil-Gel

Fenistil är känt som ett lugnande medel vid insektsbett. Det kan användas inte bara för vägglöss och myggbett, utan även för kliande och brännande hud.

4. Hydrokortisonkräm mot klåda

Vid irriterade eller mycket kliande vägglössbett kan du använda hydrokortison eller krämer med kortison. Lågdoserade krämer kan köpas utan recept. För krämer med hög andel hydrokortison krävs ett recept från en läkare.

5. Antihistaminer för allergiska reaktioner

Om du har en allergisk reaktion på vägglössbett kan allergiska läkemedel (antihistaminer) användas för att lindra symptomen. Det är absolut nödvändigt att du följer informationen på packsedeln. Kontakta din läkare omedelbart, särskilt om du får en (oväntad) allergisk reaktion.

Det finns flera andra sätt att hantera vägglössbett. Därför kommer den här listan att uppdateras många gånger. Om du kommer på något användbart kan du kommentera nedan.

Lämna en kommentar