Förhindra vägglöss när du resa

Det är möjligt att minimera risken för angrepp av vägglöss och förhindra att vägglöss kommer in i ditt hem. Det finns dock inget hundraprocentigt skydd mot vägglöss eftersom de kan spridas på många olika sätt.

Förhindra vägglöss
Förhindra vägglöss

På grund av sin ringa storlek kan vägglöss föras in obemärkt genom begagnade möbler, ditt eget eller någon annans bagage eller av besökare. Risken för att detta ska hända är inte särskilt stor, men ju mer du kan lära dig om vägglöss och minska riskerna, desto bättre.

I denna artikel

Ett viktigt tips om användning av insektsbekämpningsmedel: använd biocider med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.

1. Förhindra vägglöss när du reser

Vägglöss kan vara svåra att upptäcka och lätta att ta med sig hem när de väl har tagit sig in och gömt sig i ditt bagage. Därför är det mycket klokt att vidta några enkla åtgärder för att förebygga vägglöss.

Om du tror att vägglöss bara finns i billiga boenden har du fel. Du kan få dem överallt.

2. Före resa

Det finns redan ett antal alternativ och åtgärder som du kan överväga innan du reser: Det finns vissa klädsprayer som innehåller permethrin, en aktiv ingrediens som används som repellent mot vägglöss, och som kan sprayas på din ryggsäck.

Även om resistens byggs upp bör din ryggsäck inte vara ett attraktivt gömställe för vägglöss på flera veckor.

Soldater bär uniformer som behandlats med permethrin för att skydda dem mot insekter och parasiter när de åker till andra länder.

Samma princip används också i sovsäckar för fjällstugor som är behandlade med insektsavvisande medel, till exempel Cocoon reselakan som är tillverkade av silke, bomull eller Coolmax-fibrer.

Permethrin införlivas i tyget under tillverkningsprocessen och är ofarligt för människokroppen i låga koncentrationer. Den aktiva beståndsdelen är dock inte helt fri från kontroverser. Var försiktig när du använder den.

Vägglöss kan också förebyggas med ett låsbart ryggsäcksskydd, där ryggsäcken dragits ihop med blixtlås över natten. Denna barriär förhindrar att vägglöss kommer in i ditt bagage.

Det är också bra att förvara de saker du tar med dig i en förslutningsbar, genomskinlig plastpåse. Detta gör det lättare för dig att undersöka ditt bagage och minskar ytterligare antalet gömställen för vägglöss.

3. Under resa

Några tips kan hjälpa dig att bekämpa vägglöss när du reser. Här är kunskap om hur vägglöss ser ut, hur de beter sig och var de gömmer sig nyttig och kan användas på ett bra sätt.

Det första du kan göra är att fråga receptionisten när du checkar in om det nyligen har funnits problem med vägglöss.

>> Inspektera hotell rummet för vägglöss

Som regel kommer du inte (avsiktligt) att placeras i ett rum som är i överhängande fara. Men om de gör det är det bra att fråga i förväg. När du väl är i rummet ska du kontrollera om det finns tecken på vägglöss. Det är bra att titta noga på madrassen, sängstommen och möblerna vid sänggaveln. En liten ficklampa eller en smarttelefon med ficklampsfunktion kan vara användbar. Var försiktig när du letar och försök att inte röra vid några misstänkta områden.

I den osannolika händelsen att du hittar det du letar efter ska du lämna rummet omedelbart och rapportera det till receptionen. I detta fall är det självklart att byta rum. Om allt är bra kan du sova i en hyttsovsäck/stickning med insektsmedel, för säkerhets skull, och ditt bagage kan förvaras i en skyddspåse och stängas innan du går till sängs.

Du bör också göra en grundlig undersökning av ditt bagage innan du åker, så att du vet hur försiktig du måste vara när du packar upp hemma för att undvika objudna gäster.

Om du till exempel gillar att förvara dina tillhörigheter under sängen, eller förvarar kläder och andra saker nära sängen, kan detta vara biljetten till ditt nästa boende för vägglöss. På så sätt sprids vägglöss av resenärer till olika hotell och ditt hem.

4. Efter resa

Om du misstänker att du har fått in vägglöss i ditt hem har du flera alternativ.

Det säkraste alternativet är att inte gå in i huset med dina ägodelar och ge dem direkt till skadedjursbekämparen för undersökning.

Alternativt kan du packa ihop dina tillhörigheter i badkaret så att vägglöss inte kan komma ut. Det är sedan bäst att tvätta sakerna vid en temperatur på minst 50 °C och lägga dem i en torktumlare.

Föremål som inte kan tvättas kan värmas eller behandlas i en stor påse. I princip finns det olika sätt och metoder att göra detta.

Det är i alla fall viktigt att vara mycket försiktig så att vägglöss inte kommer ut eller att vägglössägg inte missas och lämnas obevakade.

Det är också tillrådligt att observera lägenheten noga under några veckor och kontrollera vägglössens typiska gömställen. På så sätt kan du snabbare lösa eventuella vägglössproblem.

5. Förhindra vägglöss när du köper begagnade saker

Man bör också vara försiktig när man köper begagnade varor. Särskilt begagnade madrasser och möbler kan vara smittade. Detta är lite oroväckande eftersom vägglöss sägs gömma sig i böcker, leksaker och tekniska apparater.

Det finns alltså bara ett råd. Kontrollera alla typer av begagnade varor noggrant i förväg, och om du är misstänksam ska du antingen avstå från att köpa dem eller vidta lämpliga åtgärder.

Naturligtvis ska du aldrig ta med dig begagnade möbler från gatan eller från soporna obehandlade in i din lägenhet.

Lämna en kommentar