Allt om vägglöss: Tecken, bett behandling och sanering (2023)

Vad är vägglöss? Vägglöss (Cimex Lectularius) är en liten parasit som livnär sig på blod från människor och djur. De gömmer sig ofta i sovrum och kommer ut på natten. Efter ett bett från insekten utvecklas en röd bula som kliar fruktansvärt mycket.

Hur vanligt är det med vägglöss? Tyvärr blir vägglöss allt vanligare i Sverige, bland annat på grund av det ökade internationella resandet.

Döda vägglöss
Vägglöss drunknade i vatten

På denna sida

Egenskaper hos vägglöss:

 • Vägglöss är små insekter som lever av blod från människor och djur.
 • De finns främst i och runt sängar. Vägglöss är nattaktiva och kommer vanligtvis ut på natten för att äta.
 • Vägglöss biter i huden och suger blod. Dessa bett kan orsaka röda knölar och intensiv klåda på huden.
 • Hur man identifierar vägglöss: Vägglöss biter flera gånger. Så dessa finns i allmänhet i kluster.
 • Vägglöss är goda liftares och kan spridas snabbt.
 • Om du har hittat vägglöss i ditt hem måste du vidta åtgärder omedelbart.

>> 5 poäng till på vägglöss

Några viktiga tips:

 1. Kontrollera hotellrummet för vägglöss innan du öppnar ditt bagage.
 2. Flytta föremål så lite som möjligt i miljöer som är angripna av vägglöss.
 3. Var försiktig när du köper begagnade möbler.
 4. Packa dina tillhörigheter mycket noggrant i plastpåsar.
 5. Tvätta alla misstänkta sängkläder eller kläder i temperaturer över 60 °C för att döda vägglöss.
 6. Det är kostsamt att behandla vägglöss. Kontrollera om du verkligen har vägglöss innan du går vidare med vägglus behandling.

Vad är vägglöss?

Vägglöss är parasiter som lever av blodet hos varmblodiga människor och djur. De lever främst i och runt sängar och madrasser. Vägglöss är nattaktiva och kommer vanligtvis ut på natten för att äta.

Vägglöss:

 • lockas av värme och koldioxidutsläpp från människor.
 • Kan inte flyga eller hoppa.
 • men de kan springa snabbt om det behövs.

Hur ser vägglöss ut?

Hur stora är vägglöss? Vägglöss är små i storlek (5-6 mm långa). De är blodsugande insekter med en oval och platt kropp. Utseendet hos vägglöss skiljer sig åt mellan hanar och honor. Honorna har en större buk. De har två antenner och sex ben. Vägglöss är rödbruna till färgen, men ju mer blod de äter desto mörkare blir färgen. Omedelbart efter att ha sugit blod är vägglössen röda. Unga vägglöss (även kallade nymfer) är genomskinliga eller ljusbruna till färgen.

Hur ser vägglöss ut
Vägglössens utseende

Vad äter vägglöss?

Vägglöss är, som namnet antyder, insekter som lever i och runt sängen. De biter i huden och suger blod. Ett vägglössbett kan ge upphov till mycket kliande knölar. Vägglöss lägger sina ägg i närheten av de platser där de bor.

Blodmåltiden för en vägglus:

 • Tar ungefär 5 till 10 minuter.
 • Utförs flera gånger i veckan.
 • Högst 2 ml blod kan tas ut åt gången.

Var kommer vägglöss ifrån?

Vägglöss finns över hela världen. I västvärlden har man tidigare använt mycket giftiga kemikalier som DDT (organisk kemisk insektsbekämpning) för att utrota dessa besvärliga insekter. Så småningom förbjöds dock dessa kemikalier eftersom de innebar allvarliga hälsorisker, och vägglössen gjorde comeback.

Vägglus är bra liftares. Vem som helst kan lätt ta med sig dem hem i sina resväskor. Med det ökande antalet resenärer har antalet vägglus i hemmen och på hotellen ökat avsevärt.

Hur länge lever vägglöss?

Vägglöss kan gömma sig i sömmarna och de omgivande sprickorna i sängen. De attraheras av värme och den koldioxid (CO2) som du andas ut när du sover.

Under normala förhållanden kan vuxna vägglöss överleva i ungefär två till fyra månader. Unga nymfer kan överleva i flera dagar till flera månader utan att suga blod. Mogna nymfer och vuxna insekter kan överleva längre utan att suga blod, upp till ett år under mycket gynnsamma förhållanden.

Folk undrar ibland varför de inte vaknar när de blir bitna av vägglöss. Svaret är att vägglöss utsöndrar saliv när de biter och att beståndsdelarna i vägglössens saliv har bedövande egenskaper. Detta främjar ett ökat blodflöde till bettstället, vilket gör att ätandet går snabbt och nästan smärtfritt.

Efter att ha sugit blod återvänder vägglössen till sitt gömställe för att smälta blodmålet, para sig och lägga ägg.

En illaluktande lukt är ett typiskt tecken på ett angripet rum eller en angripen byggnad, särskilt om vägglössangreppet har gått framåt. Vägglöss avger ett kemiskt ämne som kallas feromon. Detta ämne har förmågan att locka till sig andra vägglöss. En stark lukt tyder på ett större angrepp.

Hur vet man om man har vägglöss?

Vägglöss är mycket små och svåra att hitta. Eftersom de är så små kan vägglus lätt gömma sig i de minsta sprickor och sömmar. Första gången du märker vägglöss är när du hittar en misstänkt kliande röd bula på kroppen. Det är dock svårt att avgöra om det är vägglöss eller någon annan insekt som t.ex. en mygga.

Men det är mycket viktigt att skilja mellan de två eftersom vägglus förökar sig snabbt och kan sprida smittan.

Hur upptäcker man vägglöss?

 • Det finns ett antal tydliga tecken som kan hjälpa dig att upptäcka vägglus i ditt hem. Nyckeln här är en grundlig inspektion.
 • Du kan se vuxna vägglöss och nymfer, vägglusens larver, gå omkring.
 • Du kan också hitta vägglössens ägg. Dessa är små, genomskinliga vita ägg.
 • Du kan också hitta skinn som har mullnat. Vägglössen förvandlas fem gånger innan de blir vuxna.

Man kan se små blodfläckar på lakanen. Detta är vägglöss avföring.

Symptom på vägglöss bett: outhärdlig klåda och utslag

Bett från vägglöss kan ge utslag och klåda, ibland svår klåda. Klia inte på vägglöss bett eftersom det kan orsaka infektion. Att klia sig gör bara klådan värre. Det finns flera behandlingar som kan användas för att minska klådan. Observera att alla inte får en allergisk reaktion. Vissa människor får allvarliga reaktioner medan andra inte får någon reaktion alls.

Hur ser man vägglöss?

Vaknade du upp med röda, kliande knölar på kroppen? Undersök rummet noggrant och leta efter tecken på eventuella angrepp. Ett skadedjursbekämpningsföretag kan hjälpa dig att bli av med dem så snart som möjligt.

Resor och vägglöss

Vägglöss är en resenärs mardröm. Ingen vill vakna på semestern och gå till stranden med en kliande kropp med röda knölar. Om du numera är en frekvent resenär är chansen att detta händer dig någonstans mycket stor. Vägglöss kan förekomma på hotell och vandrarhem över hela världen, och överraskande nog har det inget med hygien att göra. Vägglöss är utmärkta liftare och kan lätt spridas.

Vägglöss på sängen
Vägglöss på sängen

Det internationella resandet har ökat exponentiellt

Många människor reser runt i världen för att besöka olika länder i samband med arbete eller semester. På grund av detta kan vägglöss spridas snabbt. Vägglöss kan följa med dig genom dina kläder eller din resväska och nå en annan säng, kanske din egen säng. Därför rekommenderar jag starkt att du inspekterar ditt hotellrum innan du öppnar ditt bagage.

>> Hur man förhindrar vägglöss under resor

Var uppmärksam på ordet Bed Bugs

Den engelska översättningen av vägglöss är bed bugs. Om du hör detta ord i korridoren på ett hotell, gå därifrån och boka ett annat hotell. Du vill verkligen inte ta risken att ha dem. Vissa mycket försiktiga hotell kommer att vidta omedelbara åtgärder för att ta itu med problemet, men tyvärr kommer vissa boenden att agera som om ingenting har hänt.

Undvik vägglöss när du reser

Även om du försöker undvika vägglöss när du reser är det omöjligt att undvika dem helt och hållet. För att undvika att av misstag ta med dig vägglöss in i ditt hem bör du tänka på följande.

 • Kontrollera recensionerna av de hotell och vandrarhem du vill besöka i förväg. Om det finns några omnämnanden om vägglöss kanske du ska leta efter ett annat hotell.
 • Håll din ryggsäck eller resväska borta från din säng om det är möjligt. Det kan finnas särskilda ställningar eller upphöjda områden där du kan förvara dina väskor.
 • Kontrollera madrassens sömmar och kanter efter små insekter. Om du hittar några fångar du dem i en plastpåse och jämför dem med bilder på internet.
 • Titta noga på madrassen för att hitta bläckliknande fläckar. Detta är avföring från vägglöss.

Vägglöss i huset

Vägglöss är en av världens värsta skadedjur. Dessa blodsugande insekter förökar sig snabbt och när du inser det är ditt hus angripet av vägglus. Att bli av med vägglöss är dyrt och tidskrävande. Så det kommer inte bara att belasta din ekonomi, utan det kan också beröva dig din sömn.

Gömställen för vägglöss:

Vägglöss gillar inte att krypa långa sträckor utan föredrar att bo nära dig i ditt sovrum. Som namnet antyder gömmer sig vägglus i och runt din säng. Eftersom vägglöss är så små gömmer de sig på många små ställen nära din säng. Det vanligaste gömstället för vägglöss:

 • På madrassernas sömmar och skarvar
 • I boxfjädrar och madrasser
 • I sprickor och klyftor i sängstommar och sänggavlar
 • I sängkläder (kuddar, lakan, filtar osv.)
 • I eluttag
 • I mattor och mattor
 • I sömmarna på sovrumsstolar
 • I soffor och andra stoppade möbler

>> Tecken på förekomst av vägglöss i huset

Hur fort förökar sig vägglöss?

Vägglöss förökar sig snabbt. En hona lägger cirka 10 ägg per dag och man räknar med att hon kommer att lägga 200 ägg under sin livstid. För att honan ska kunna lägga ägg måste hon suga blod varje gång. Ju lättare det är att suga blod, desto större är chansen till befruktning. Därför växer vägglusfamiljen mycket snabbt. Om vägglusnymfer lurar betyder det att honorna suger blod och lägger ägg vid behov.

Det krävs snabba åtgärder för att stoppa dem innan de kan bli utbredda.

Installera vägglöss fälla och vidta andra åtgärder

Placera vägglöss fälla och tejp på sängens ben. Det gör det svårt för vägglöss att nå dig. Använd också madrass- och kuddöverdrag.

Läs den här artikeln för detaljerad information.

Loppbett eller vägglöss

Även om vägglöss och loppor ser väldigt olika ut, är deras bett väldigt lika. Det finns många skillnader mellan dessa två skadedjur och därför är de lätta att skilja åt.

Loppbett eller vägglöss

Vägglus är blodsugande parasiter som är 5-7 mm långa. De är bruna, ovala, tillplattade och vinglösa. Loppor är blodsugande insekter och är ca 2-3 mm stora, något mindre än vägglöss. Loppor är platta och har långa, starka, hoppande ben.

Vägglöss Loppor
Kan bara krypa snabbt, inte hoppaKan krypa och hoppa bra
Mest aktiv på natten Är aktiv hela dagen
Lämnar spår i form av rödbruna fläckar.Lämnar inga spår.
Bitmärken finns över hela kroppen, ofta i rader eller nära varandra.Biter främst på (under)benen.
Biter människor och djur, men människor är de främsta offren.Biter både människor och djur, men det är främst (husdjur) som faller offer.
Väljer ofta samma värd (beroende på koldioxid, kroppstemperatur och doft).Är inte kräsen när det gäller sina värdar (hoppar på alla som kommer i närheten av dem).

Hur smittar vägglöss?

Vägglöss bär inte på några sjukdomar. Därför är de inte farliga, men de kan vara mycket irriterande. Vägglössbett kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner på kroppen som ibland kräver läkarvård.

Varför får man vägglöss?

Det är en vanlig missuppfattning att vägglöss endast lever i mycket smutsiga sovrum och sängar. Detta är dock inte fallet. Vägglöss gillar inte vissa hygieniska förhållanden, så de kan förekomma även på rena hotell. Vid ett angrepp av vägglöss kommer bättre boenden att ta hand om det omedelbart, medan billigare hotell och vandrarhem ofta är långsamma att reagera.

Bär vägglöss på någon sjukdom?

Lyckligtvis överför vägglöss inga sjukdomar till människor. När vi blir bitna av vägglöss utsöndrar vår kropp histamin för att bekämpa den. Vägglöss bett orsakar röda knölar och klåda. Det är viktigt att komma ihåg att människor reagerar olika på vägglöss bett. Medan vissa människor inte besväras särskilt mycket av vägglöss bett, får andra mycket röda, kliande knölar. Om du inte kan kontrollera dig och kliar dig för hårt riskerar du att förstöra din hud. I några få fall kan detta leda till bakteriella infektioner, som måste behandlas av en läkare.

Kan vägglöss bita hundar och katter?

Husdjur som hundar och katter står också på vägglus meny. Människor är mer bekväma för vägglöss, men de kan suga blod från husdjur om de får chansen. Precis som människor kan vägglöss bett göra ditt husdjur mycket kliande.

Vägglöss bett och utslag

Att vakna upp på morgonen med alla sorters kliande knölar och utslag är inte trevligt.

Det finns säkert insekter i ditt rum, men är det loppor? Är det myggor? Eller är det vägglöss? Det är ofta mycket svårt att ta reda på. Beten är svåra att identifiera, så du måste leta efter andra tecken för att bekräfta ett angrepp.

>> Fler bilder av vägglöss och vägglössbett

Hur ser bett från vägglöss ut?

Som jag har sagt många gånger tidigare reagerar människor olika på vägglöss bett. Vissa reagerar starkt, medan andra inte störs. I de flesta fall uppstår röda kliande knölar på kroppen. Eftersom vägglöss kan bita på flera ställen är knölarna ofta sammanhängande eller nära varandra.

Känna igen ett vägglöss bett:

 • Bettet kan ha en röd prick i mitten. Det är där vägglöss har bitit sig igenom huden.
 • Du kommer ofta att se en rad röda knölar.
 • De röda knölarna är grupperade tillsammans.
 • Röda knölar på utsatta kroppsdelar när du sover.

Varför kliar vägglöss bett så mycket?

Vägglus beten gör att du kliar väldigt mycket eftersom din kropp reagerar på den saliv som sprutas in av bettet.

Vägglusens mun har en nålliknande del som tränger in i huden och en sågliknande del som lokaliserar blodkärl genom huden. Vägglusens mun har också ett rör för att suga blod och ett rör för att injicera saliv som innehåller antikoagulantia och en typ av bedövningsmedel.

Antikoagulanten håller blodet flytande och bedövningsmedlet gör att du inte känner av bettet. Vår kropp känner igen dessa ämnen och producerar automatiskt histamin som en försvarsmekanism. Detta orsakar klåda på platsen för bettet.

Vägglöss bett behandling, vad ska man göra mot utslag och klåda?

Det är känt att vägglöss bett kliar mer intensivt och håller i sig särskilt länge än andra insektsbett. Undvik att klia på dem, eftersom detta förvärrar klådan och riskerar att orsaka sår och allvarliga infektioner.

Behandla vägglöss bett med:

 • Kalaminlotion, fungerar bra mot klåda.
 • Steroidsalva, har en kylande och antiinflammatorisk effekt (kortikosteroidkräm).
 • Aloe vera-kräm, har en kylande effekt och hjälper mot klåda.
 • Tigerbalsam, fungerar bra mot klådan (backpackertips).

>> Produkter för att behandla vägglöss bett

Hur skydda sig mot vägglöss?

För att förhindra angrepp av vägglöss bör man undvika att ta med sig vägglöss från andra platser via kläder, väskor, resväskor osv. Personer som reser eller reser i tjänsten ofta bör alltid kontrollera noggrant att de inte ligger i en infekterad säng.

Dessa små varelser kan lätt ta sig in i dina saker och komma hem med dig. Om du vill kontrollera din säng ska du leta efter sprickor, klyftor och hål i sängstommen och särskilt i madrassens sömmar. Se i alla fall alltid till att din väska är så långt borta från sängen som möjligt.

Planerar du att boka ett hotell? Titta på hotellets recensioner och se om det finns några inlägg om vägglöss.

Vägglus kan också invadera ditt hem genom begagnade föremål. Kontrollera begagnade kläder och möbler, särskilt madrasser, innan du köper dem för att förhindra vägglöss angrepp.

Hur sprids vägglöss?

Vägglöss förökar sig och sprider sig mycket snabbt. I många fall inser du inte ens att vägglöss har invaderat ditt hem. Varje gång en vägglus honan suger blod lägger hon omkring tio ägg, och efter två veckor kläcks vägglusbebisarna, nymferna. Efter ett par skiftningar mognar nymferna och blir könsmogna efter sex veckor. På grund av denna snabba fortplantningsmetod utvecklas vägglus angreppet också snabbt.

En av de viktigaste orsakerna:

Den största orsaken till vägglus infektion sägs vara de många internationella resorna.

Hur får man vägglöss?

 • Hotell, vandrarhem, Airbnb, campingplatser och andra platser där många människor sover.
 • Tåg, bussar, flygplan och andra transportmedel som används av många människor.
 • Vägglöss är mycket små och gömmer sig i bagage och kläder. När de har nått en viss plats kryper de ut och letar efter en födokälla igen (en sovande person) och ett nytt skydd (någonstans runt sängen). På så sätt sprider de sig till olika platser.
 • Vägglöss är lätta att känna igen när de finns i stort antal eftersom de avger en mycket distinkt lukt.

Vägglöss sanering

Tyvärr försvinner vägglöss inte av sig själva, och de måste i alla fall utrotas. Beroende på omfattningen av vägglöss angreppet kan du kanske bli av med dem själv. Risken är dock att du inte alltid kan bli av med alla. Så länge det finns överlevande vägglöss kommer de att fortsätta att föröka sig och öka.

Tips för att bli av med vägglöss själv:

Att bli av med vägglöss är en mäktig uppgift och inte lätt. Det finns ingen mirakulös lösning för att bli av med vägglöss. För att bli av med vägglöss på ett effektivt sätt måste man vara mycket försiktig och prova en kombination av flera metoder. Följande metoder kan vara till hjälp:

 • Vägglöss fälla: Detta är en limfälla med lockmedel och värmeelement som du kan placera t.ex. under din säng. Du fångar vägglöss med detta, men lukten av människor verkar fortfarande vara starkare än från denna fälla.

>> Typer av vägglöss fälla

 • Spray mot vägglöss: En insekticid aerosol som bekämpningsmedel mot vägglus. Spraya alla sprickor, hål och klyftor runt sängen där vägglöss kan gömma sig.
 • Bekämpa vägglöss med ånga eller värme. Vägglöss tål inte höga temperaturer. För att nå dessa temperaturer kan du använda en ångare och kasta lösa föremål i tvättmaskinen på minst 60 grader. Se till att din tvättmaskin faktiskt kan nå 60 grader (eller mer) i minst en halvtimme, annars överlever vägglus fortfarande.

>> Bekämpa vägglöss i 13 steg

Hur blir man snabbt av med vägglöss?

Dessa objudna insekter kan orsaka många obehagliga situationer. Om du har ont om tid och inte kan använda de föreskrivna utrotningsmetoderna är det bäst att överlåta utrotningen av vägglöss till ett professionellt skadedjursbekämpningsföretag som har nödvändig kunskap och erfarenhet.

Genom att använda effektiva bekämpningsmedel kan ett professionellt skadedjursbekämpningsföretag vara säker på att bli av med dessa besvärliga insekter. Experterna vet exakt var dessa små insekter kan gömma sig och har de rätta medlen och metoderna för att bekämpa dem.

Hundar för att upptäcka vägglöss

Numera används detektionshundar allt oftare för att upptäcka vägglöss. En hund för vägglöss är specialutbildad för att upptäcka förekomsten av vägglus i ett rum. En vägglöss hund kan känna lukten av vägglöss och deras ägg. De kan på ett tillförlitligt sätt avgöra om det finns vägglus i huset eller inte.

Lämna en kommentar